Milky design
Image default
Woning en Tuin

Alles over tafels

Een mooie en goede tafel is natuurlijk een must in elk huis. Als het een fijne plek is om te zitten dan geniet je nog extra van het eten. Bovendien is een tafel niet alleen maar bedoeld om te eten en wordt het voor meerdere doeleinden gebruikt zoals voor het spelen van spelletjes, het maken van huiswerk of het lezen van de krant met een kopje koffie. Hierdoor is de tafel een belangrijk onderdeel van de woonkamer geworden. Maar het kiezen van de juiste tafel kan al een hele klus zijn. Er is tegenwoordig enorm veel keus waardoor je soms door de bomen het bos niet meer ziet. Maar geen paniek, hieronder zal ik een stappenplan maken om de keuze van jouw droomtafel een stuk gemakkelijker te maken!

Stap 1: Juiste vorm

De eerste keuze die je moet maken bij het kiezen van de juiste tafel is de vorm van de tafel. Heb je een smalle ruimte, dan is het verstandig om voor een rechthoekige tafel te kiezen. Je kan de rechthoekige tafel makkelijk tegen een muur aanzetten waardoor de ruimte het beste wordt benut. Als je aan tafel wil zitten kan dat aan de lange zijde van de tafel. Kleine ruimte Heb je een kleine ruimte, dan is het wellicht beter om voor een ronde of ovale tafel te gaan. In een kleine woning is het belangrijk om slim en creatief om te gaan met de ruimte die je hebt. Een ronde of ovale tafel is compact, heeft geen hoeken en neemt minder ruimte in beslag dan een rechthoekige tafel. Hierdoor zou dit de beste keuze zijn. Grote ruimte Heb je een grote ruimte dan is een rechthoekige eettafel het meest praktisch. Rechthoekige eettafels blijven nog steeds erg populair. Het is een handige vorm en het past praktisch in alle interieurs. Daarnaast is er plaats genoeg voor veel personen, afhankelijk van de maat van de tafel natuurlijk.

Stap 2: juiste afmeting

Vervolgens is het belangrijk om de juiste afmetingen van de tafel te bepalen. De gemiddelde breedte van een tafel ligt tussen de 80 cm en 10 cm. Daarnaast is het wel zo handig dat je de mogelijkheid hebt om langs de eettafel te kunnen lopen. Daarvoor heb minimaal 60 cm voor nodig. Dus als je de tafel niet langs de wand zet, moet de tafel minimaal 120cm van de muurwand te zijn verwijdert. Als je een grote ruimte hebt zal dit vast geen probleem zijn, maar voor een kleine ruimte is het wel goed om dit in je achterhoofd te houden.

Loopruimte

Voor een loopruimte dien je minimaal 120 cm ruimte te houden. Als er geen looppad langs je tafel is, dan is 70 cm voldoende. De lengte daarentegen hangt af van de ruimte die je hebt en aan de hoeveelheid personen die aan tafel moeten kunnen zitten. Een persoon dient minimaal 60 cm ruimte te hebben om te kunnen zitten.

4, 6 & 8-peroons eettafel

Voor 4 personen is de beste afmeting van een tafel 120×90. Heb je een 6 persoons eettafel nodig? Dan is het aan te raden om een tafel te nemen met de afmetingen 180×90 cm. Heb je een tafel voor 8 personen nodig? Dan is de minimale afmeting 200x100cm.

Eettafel

Tafel op maat maken

Daarnaast is het ook mogelijk om te kiezen om een tafel op maat te laten maken. Hierdoor heb je de mogelijkheid om de perfecte afmetingen samen te stellen en de ruimte optimaal te benutten. Heb je een smalle ruimte voor je eettafel dan zou je er bijvoorbeeld voor kunnen kiezen om de tafel ook smaller te maken.