Milky design
Image default
Aanbiedingen

Natuurkunde leren met een staafmagneet

Een staafmagneet wordt gemaakt van een bepaald soort materiaal dat erg sterk is. Het is een zeer zeldzaam materiaal dat over de geheel wereld niet vaak wordt gebruikt. Het wordt vaak gebruikt voor het doen van natuurkundige proeven. Met de staafmagneet kan je bijvoorbeeld bepalen waar de noord- en de zuidpool zich op de aarde bevinden. Het gebruik van de staafmagneet gaat vooral over het illustreren van de werking van andere magneten. Dit vind je bijvoorbeeld tijdens de natuurkundelessen terug. 

Doeleinden van de staafmagneet

Daarnaast wordt de staafmagneet ook gebruikt voor andere doeleinden, bijvoorbeeld voor het dichthouden van bepaalde materialen. De staafmagneet is erg sterk waardoor dit mogelijk is. Niet alleen maar in de vorm van een staaf wordt het gebruikt, maar dit kan ook zijn in een platte vorm, waardoor deze in kleding kan worden gebruikt. Iedere staafmagneet heeft een noordpool en een zuidpool. De scheiding tussen deze twee polen ligt precies in het midden van de magneet, wat ook erg logisch in de oren moet klinken. Door te zorgen dat de staafmagneet op een vrije manier te draaien is, kan je kijken wat de noordpool is en wat de zuidpool van de staafmagneet is. 

Zuidpolen stoten zuidpolen af, net als noordpolen

Wanneer je dit voor elkaar weet te krijgen zal de staafmagneet vanzelf richten naar de plaats waar het noorden is en waar het zuiden is. Wanneer je dus twee keer een staafmagneet hebt en deze dichtbij elkaar houdt, kan je zien wat de zuidpool is en de noordpool. Een noordpool gaat namelijk niet samen met een andere noordpool en zullen elkaar afstoten, datzelfde geldt voor de zuidpool van de staafmagneet. De noord- en de zuidpool zullen elkaar juist aantrekken en op dat punt zullen de magneten dan ook naar elkaar toetrekken. Gebruik de staafmagneet om hier achter te komen.