Milky design
Image default
Aanbiedingen

Wat is ontwormen?

Wat is ontwormen?

Ontworming is essentieel voor het elimineren van inwendige parasieten bij jonge pups en nieuwe honden die in een gezin worden opgenomen. Parasieten vormen een belangrijke bedreiging voor de gezondheid van de hond, en bepaalde soorten parasieten kunnen ook worden overgedragen op menselijke gezinsleden.

Hoe vaak moet u uw hond ontwormen?

Over het algemeen moeten alle pups om de 2 tot 4 weken worden ontwormd totdat ze 12 weken oud zijn. Daarna moeten ze tot ze 6 maanden oud zijn eenmaal per maand een behandeling krijgen om de parasieten te elimineren en te voorkomen. Na de leeftijd van 6 maanden moet een volwassen hond elke 1 tot 6 maanden worden behandeld, of volgens het advies van uw dierenarts.

Procedure voor ontworming bij honden

Welke medicijnen worden gebruikt om honden te ontwormen hond? Uw dierenarts kan de veiligste ontwormingsmiddelen voorschrijven en kent ook de juiste dosering voor uw hond op basis van zijn leeftijd, lichaamsgewicht en huidige gezondheidstoestand.

In sommige gevallen is meer dan een parasietenbestrijdingsprogramma nodig. Voor honden met darmparasieten kan een dierenarts een injectie, een topische behandeling of een orale behandeling voorstellen.

Veelgestelde vragen over ontwormingsmedicijnen voor honden

Zijn braken en diarree gebruikelijke bijwerkingen van ontwormingsmedicijnen voor honden?

Het is niet ongewoon dat uw pup wat maagklachten krijgt na het innemen van ontwormingsmedicijnen, omdat de dode wormen door hun systeem gaan. De bijwerkingen zijn meestal mild.

Kun je wormen krijgen van je hond, zelfs nadat je hem hebt ontwormd?

Rondwormen kunnen van honden op mensen overgaan. Als uw hond onlangs ontwormd is, draag dan handschoenen als u zijn uitwerpselen opraapt, en was uw handen goed met zeep en warm water.

Hoe lang zal mijn hond na de ontworming ontwormen?

Doorgaans is de poep van uw hond binnen een paar dagen weer normaal. Dode wormen kunnen tot een week na de behandeling in de poep van uw hond aanwezig zijn. Als u zich zorgen maakt, neem dan contact op met uw dierenarts.

Werkzaamheid van ontworming bij honden

Ontwormingsbehandelingen beginnen binnen enkele uren te werken. Studies tonen aan dat ontwormingsmedicijnen 98% tot 100% effectief zijn in het elimineren van parasieten zoals spoelwormen, die vaak al bij de geboorte bij pups aanwezig zijn nadat ze via de placenta of moedermelk zijn doorgegeven. Rondwormen kunnen snel rijpen in de pup en dan via de ontlasting worden doorgegeven om de omgeving te besmetten, daarom is regelmatig ontwormen essentieel.

Om herinfectie door andere soorten wormen te voorkomen, zijn er een paar dingen die u naast de ontworming kunt doen. Regelmatige vlooienpreventie beschermt uw hond tegen lintwormen. Uw hond trainen om geen poep meer te eten kan hem ook beschermen tegen zweepwormen.

De verzorger van uw hond kan een individueel plan bespreken op basis van zijn levensstijl, rekening houdend met factoren zoals hoeveel tijd hij buiten doorbrengt en of hij naar de hondenopvang gaat of vaak naar het park gaat.

Herstel van de ontworming bij honden

Na de ontworming kunnen honden en puppy’s last hebben van enkele milde bijwerkingen, zoals

  • gebrek aan eetlust
  • maag- en darmstoornissen
  • braken
  • diarree

Sommige ontwormingsmedicijnen lossen de wormen in het darmstelsel van de hond op, terwijl andere de wormen verlammen. In die gevallen maken de verlamde wormen zich los van het darmweefsel en kunnen ze uiteindelijk worden teruggevonden in het braaksel of de ontlasting van de hond.