Milky design
Woning en Tuin

Meubilair in de Grote Hal in de Middeleeuwen

Het kasteelmeubilair in de kamer die de Grote Hal werd genoemd was gecentreerd rond de eetgelegenheid. Individuele stoelen waren nogal luxe en houten bankjes werden meestal gebruikt als meubels om op te zitten. Eikenhouten eettafels werden gebruikt voor het dineren. Er waren enkele vrijstaande tafels die af en toe bedekt waren met een linnen doek (vast geen Beeren ondergoed). De meeste middeleeuwse kloostertafels waren makkelijk de demonteren, wat een snelle verhuizing na de maaltijd mogelijk maakte om ruimte te maken voor vermaak of voor de bedienden om te slapen. Het tafelblad kon daar makkelijk eraf worden gehaald zodat de tafel makkelijk kon worden opgeborgen. Zeldzame stoelen met hoge rechte ruggen en stoelen en armen, soms gevuld met veren, werden alleen gebruikt door hoofden van huishoudens of belangrijke personen.

Verschillende soorten kisten werden gebruikt – sommige ontworpen om te reizen, anderen met vaste plaats in het kasteel. De kisten die gebruikt werden om te reizen waren ontworpen zonder voeten of poten. De kisten die een vaste plaats in het kasteel hadden, werden ontworpen met poten die de kist weghielden van de smerige vloer en soms ongedierte in de kasteel. Deze kisten hebben ook de neiging om meer versierd en zwaar te zijn om indruk te maken op gasten.

Een beperkt aantal tapijten en matten werden geïntroduceerd voor kasteelinterieurs, maar vloeren met stro of matten werden meestal gebruikt. Zoet ruikende kruiden zoals lavendel, kamille, rozenblaadjes, madeliefjes en venkel werden toegevoegd om de slechte geuren van de kastelen te vermommen die door de ontoereikende afvoersystemen ontstonden.

https://www.tafels99.nl