Milky design
Image default
Sport

Najaar. Het moment voor karpervissen!

Met stromende regen en harde rukwinden, is het niet moeilijk te raden in welk jaargetijde we zitten. Halve bomen vallen neer en de bladeren vliegen horizontaal door de lucht. Nog net kan ik een stuk tak ontwijken die met een harde vlaag uit de bomen is gewaaid. Ondanks dat ik juist naast de struiken, een stuk van de bomen af, ben neergestreken blijk ik ook hier niet geheel veilig van de rondvliegende stukken. 

Dat deze periode van het jaar juist de moeite waard is, blijkt nog niet voor iedereen duidelijk. Ondanks dat social media zowat ontploft van de mooie vangsten. Uiteraard is dit niet ideaal voor de mooi weer visser, maar met de ongemakken die meekomen, is het zeker voor de vangsten waard. Voor sommigen draait de hengelsport dan ook overuren. 

De reden dat deze periode van het jaar zo interessant is, is dat de karper moet eten. En veel ook!. Met de magere maanden in aankomst worden vetreserves aangelegd om dit goed door te komen. E eten betekend ook vangbaar. Hoe beter je hier op weer in te spelen, hoe groter de kans wordt dat je mooie vangsten kunt rapporteren. Daarbij zijn de vissen in topconditie en prachtige bronzen herfstkleuren. 

Door het doorzicht in het water is het wel verstandig hier extra op te letten. Hoe minder de karper door heeft dat erop gevist wordt, hoe meer kans je maakt op een vangst. De gevlochten vislijn gaat dan ook van de vismolen en wordt vervangen door een fluorocarbon vislijn. Deze lijn zinkt ontzettend goed af en is zo goed als onzichtbaar onder water. Zeker op dagen dat de zon niet helder schijnt. Dat deze kleine aanpassing veel verschil kan uitmaken kunnen verschillende vissers direct beamen. Hoe beter je kunt camoufleren hoe makkelijk je de karper laat azen op jouw voerplek. Uiteraard helpt verdere rust aan de waterkant ook. Hoe minder lijndruk en lawaai aan het water hoe makkelijk het de visser af gaat. 

https://www.sportvisgigant.nl/