Milky design
Image default
Woningen

Een huis kopen voor starters: waarom het lastig is

Een huis kopen is een grote stap in je leven. Voor starters kan dit extra moeilijk zijn. Dit komt door verschillende redenen.

Huizenprijzen zijn hoog

De prijzen van huizen zijn de afgelopen jaren veel gestegen. Dit betekent dat je meer geld nodig hebt om een huis te kopen. Voor veel starters is dit een groot probleem. Ze hebben vaak nog niet genoeg gespaard om een duur huis te kopen.

Minder aanbod van huizen

Er zijn niet veel huizen te koop. Vooral betaalbare huizen zijn schaars. Dit maakt het moeilijk voor starters om een geschikt huis te vinden. Vaak zijn de goedkopere huizen snel verkocht. Je moet dus snel handelen, maar dat is niet altijd makkelijk.

Strenge regels voor hypotheken

Als je een huis wilt kopen, heb je meestal een hypotheek nodig. Dit is een lening van de bank. Banken kijken heel streng naar je inkomen en je spaargeld. Ze willen zeker weten dat je de hypotheek kunt terugbetalen.

Inkomen is belangrijk

Om een hypotheek te krijgen, moet je een vast inkomen hebben. Banken willen weten hoeveel je verdient en of je een vaste baan hebt. Veel starters hebben een tijdelijk contract of werken als zzp’er. Dit maakt het moeilijker om een hypotheek te krijgen.

Eigen geld nodig

Naast een goed inkomen heb je ook eigen geld nodig. Banken financieren niet altijd de volledige waarde van het huis. Je moet zelf een deel kunnen betalen. Dit geld heb je bijvoorbeeld nodig voor de kosten koper, zoals de notaris en overdrachtsbelasting. Veel starters hebben dit bedrag nog niet gespaard. Verder heb je ook eigen geld nodig om te overbieden. Een hoger bod dan de vraagprijs moet je meestal met eigen geld betalen.

Studieschuld telt mee

Veel jonge mensen hebben een studieschuld. Dit bedrag moet je terugbetalen aan DUO. Banken kijken naar je totale schulden. Een studieschuld kan ervoor zorgen dat je minder kunt lenen. Dit maakt het nog moeilijker om een huis te kopen.

Concurrentie op de huizenmarkt

Er is veel concurrentie op de huizenmarkt. Niet alleen starters zoeken een huis, maar ook doorstromers en beleggers. Dit zorgt ervoor dat huizen snel verkocht worden. Soms moet je overbieden om een huis te kunnen kopen. Dit betekent dat je meer betaalt dan de vraagprijs. Dit is niet altijd mogelijk voor starters met een beperkt budget.

De oplossing: samen een huis kopen

Gelukkig is er ook goed nieuws. Je kunt samen met anderen een huis kopen. Dit kan met vrienden, familie of je partner. Een hypotheek met vier personen is mogelijk. Dit biedt een aantal voordelen.

Voordelen van samen kopen

  1. Meer inkomen
    • Als je met vier personen een huis koopt, telt het gezamenlijke inkomen mee. Dit betekent dat je meer kunt lenen. Dit vergroot de kans dat je een geschikt huis kunt vinden.
  2. Kosten delen
    • Je deelt de kosten met vier personen. Dit geldt voor de maandelijkse hypotheeklasten, maar ook voor andere kosten zoals onderhoud en verzekeringen. Hierdoor is het financieel minder zwaar voor iedereen.
  3. Risico’s delen
    • De risico’s worden ook gedeeld. Als één persoon tijdelijk minder inkomen heeft, kunnen de anderen dit opvangen. Dit geeft meer zekerheid.
  4. Grotere kans op een hypotheek
    • Banken zijn soms bereid meer te lenen aan een groep. Ze zien dit als minder risicovol. Vier mensen hebben immers een grotere kans om hun baan te behouden dan één persoon.

Hoe werkt het?

  1. Inkomens en schulden samenvoegen
    • De bank kijkt naar het gezamenlijke inkomen en de schulden van alle vier de kopers. Op basis hiervan wordt bepaald hoeveel je kunt lenen.
  2. Overeenkomsten maken
    • Het is belangrijk om goede afspraken te maken. Wie betaalt wat? Wat gebeurt er als iemand wil verhuizen? Zet alles op papier. Dit voorkomt problemen in de toekomst.
  3. Notaris en eigendomsverhouding
    • De notaris legt vast wie welk deel van het huis bezit. Dit kan bijvoorbeeld 25% per persoon zijn, maar ook andere verdelingen zijn mogelijk.
  4. Hypotheek aanvragen
    • Samen vraag je de hypotheek aan. De bank beoordeelt de aanvraag en bepaalt het maximale leenbedrag.

Praktische tips

  1. Sparen
    • Begin op tijd met sparen. Eigen geld is nodig voor de aankoop van een huis. Hoe meer je kunt inleggen, hoe beter.
  2. Check je studieschuld
    • Weet hoeveel je nog moet terugbetalen aan DUO. Dit beïnvloedt je leencapaciteit.
  3. Laat je informeren
    • Een financieel adviseur kan je helpen. Zij weten precies wat de mogelijkheden zijn en kunnen je adviseren over de beste aanpak.Lexwonen is gespecialiseerd in hypotheken, aankopen en verkopen van woningen. Met name voor starters is dit ideaal omdat zowel de woningwaarde, onderhandelingsstrategie en maximale hypotheek bepaald moeten worden.
  4. Zoek samen een huis
    • Maak een lijst met wensen en eisen. Wat vinden jullie belangrijk in een huis? Zoek samen naar een woning die aan deze criteria voldoet.
  5. Wees realistisch
    • Het kan zijn dat je niet meteen je droomhuis vindt. Wees realistisch en houd rekening met je budget. Soms is het beter om een iets kleiner of minder perfect huis te kopen en later door te stromen.

Conclusie

Een huis kopen als starter is niet makkelijk. Hoge huizenprijzen, strengere hypotheekregels en veel concurrentie maken het lastig. Maar er zijn oplossingen. Samen met anderen een huis kopen kan een goede optie zijn. Hypotheken met vier personen zijn mogelijk en bieden verschillende voordelen. Met de juiste voorbereiding en goede afspraken kun je samen je droomhuis vinden en kopen.