Milky design
Image default
Hobby en vrije tijd

Hoe een wetsteen te gebruiken

Een wetsteen is een gereedschap dat wordt gebruikt voor het slijpen van stalen gereedschap. Het is een slijpsteen, en het werkt door het slijpen en slijpen van gereedschap om een vlijmscherpe rand te creëren. Dit type steen is ideaal voor messen, maar het werkt ook voor andere stalen gereedschappen. Lees verder voor meer informatie over wetstenen en hoe u ze op de juiste manier slijpt. Het wordt tijd dat u er een aanschaft.
Voorbereiding van een wetsteen

Om een wetsteen op de juiste manier te gebruiken, moet je eerst de juiste steen kiezen voor het slijpdoel. Daarna moet je hem voorbereiden. Om hem goed te gebruiken, moet u uw mes in een hoek van ongeveer twintig graden houden. Deze hoek is vergelijkbaar met die van een boek lucifers. Vervolgens moet u het lemmet met gelijkmatige druk over het oppervlak van de slijpsteen slepen. Zorg ervoor dat u een hoekgeleider gebruikt om de juiste hoek aan te houden.

U kunt twee soorten wetstenen kopen. Het eerste type is de watersteen, die is ontworpen voor gebruik onder stromend water. Hij is gemaakt van natuursteen, en is vaak Japans. Door zijn natuurlijke samenstelling kan hij water absorberen en lucht verplaatsen. Als de slijpsteen minder luchtbelletjes vertoont, is hij in goede staat. De andere soort steen is de oliesteen. U kunt hem met water of olie insmeren.

De zijde met de grove korrel van de wetsteen moet naar boven liggen. Nadat u de wetsteen op uw werkvlak hebt gelegd, moet u het lemmet erop leggen. Zorg ervoor dat de punt van het lemmet de steen raakt in een hoek van 22 graden. U kunt ook een messtabilisator gebruiken om het lemmet over de wetsteen te schuiven. Als u uw lemmet geslepen heeft, kunt u overgaan op de zijde met de fijnere korrel. Gebruik vijf tot tien slagen aan elke kant.
Soorten wetstenen

Verschillende soorten wetstenen worden gebruikt voor het slijpen van verschillende soorten messen. Wetstenen met verschillende korrels zullen verschillende resultaten opleveren. Als u messen wilt slijpen, is een slijpsteen met een korrel van ongeveer 5000 het beste. Als u fijner wilt slijpen, kunt u een slijpsteen met korrel 8000 gebruiken. Naast stenen met een korrel van 8000 kunt u ook een afwerkingssteen met een korrel van ongeveer 5000 gebruiken. Een combinatie van drie stenen zal u aanvaardbare resultaten geven.

Natuurlijke en synthetische stenen hebben hun voor- en nadelen. De traditionele Japanse wetsteen gaat terug tot de oude beschavingen, en het natuurlijke kleigehalte maakt hem zachter en geeft glans aan messen. Moderne synthetische wetstenen zijn gemaakt van klei, keramiek en deeltjes, en ze hebben dezelfde kwaliteit als natuursteen. Sommige van deze stenen zijn dubbelzijdig, of hebben meerdere oppervlakken.

Een ander type wetsteen is op waterbasis. Wetstenen op waterbasis zijn meestal gemaakt van synthetische materialen, maar sommige worden gemaakt van natuursteen. Synthetische wetstenen zijn goedkoper en gebruiksvriendelijker. Ze moeten echter worden geolied, waardoor ze wat harder zijn. Wetstenen zijn duurzamer, maar ze zijn nog steeds niet geschikt voor beginnende slijpers.
Een wetsteen gebruiken om messen te slijpen

Het gebruik van een wetsteen om messen te slijpen vereist een zekere mate van vaardigheid en ervaring. Hoewel u misschien geneigd bent om het slijpen met uw duim te oefenen, kunt u een duur mes snel beschadigen. Naast het risico op verwondingen, slijt deze methode de wetsteen snel. Het is het beste om messen te slijpen met een set slijpstenen, afwisselend met een hoge en lage korrel, en zorg ervoor dat u de instructies zorgvuldig opvolgt.

Om een mes te slijpen maakt u de wetsteen nat voordat u hem gebruikt. Zorg ervoor dat de steen niet helemaal nat is, maar vochtig genoeg om te voorkomen dat het mes van de steen glijdt. Als u de steen nat hebt gemaakt, legt u het mes erop en schuift u het over de steen. Herhaal dit proces vervolgens aan de andere kant van het blad. Herhaal dit proces totdat u een kleine braam op het lemmet ziet.

Om een wetsteen te gebruiken, plaatst u de punt en de hiel van uw mes op de bovenste en onderste hoek van de steen. U moet het mes in een hoek van ongeveer 15 graden houden. Om het mes te slijpen, gebruikt u lichte tot matige druk terwijl u het over de steen sleept. Over het algemeen zijn er ongeveer 10 slijpbewegingen nodig om een mes te slijpen. Het gebruik van een wetsteen om messen te slijpen bespaart u op de lange duur tijd en geld.