Milky design
Dienstverlening

Ik kom er niet uit, welke rechtsvorm past bij mij?

Je wilt een eigen bedrijf starten, maar ben jij aan het twijfelen tussen een vof en een bv? Lees hier waar de keuze op gebaseerd dient te worden. 

De keuze uiteindelijk

Boekt u met uw onderneming elk jaar meer dan 100 duizend euro winst? Dan is een bv voordeliger dan een vof. Echter kunt u bij een lagere winst ook nog de overweging maken om te kiezen voor een bv. Bijvoorbeeld als de financiële risico’s te groot zijn en die u als natuurlijk persoon niet kunt dragen. Bent u de enige medewerker in een bv? Kies dan niet voor een bv maar voor een beroepsaansprakelijkheidsverzekering. Zijn de financiële risico’s laag en boekt u nog niet veel winst? Kies dan voor de vof als u met iemand samenwerkt en een eenmanszaak als u alleen in het bedrijf werkzaam bent. Als het ingewikkelder wordt kan het een logische keuze zijn om over te stappen naar een bv.

Waarom? De verschillen

Gaat u samen met iemand anders ondernemen of gaat u alleen het avontuur aan? Dit is een belangrijk aspect. Verder zijn er grote verschillen op juridisch en fiscaal gebied tussen een vof of bv. In het geval van een bv bent u namelijk als rechtspersoon aansprakelijk, niet als natuurlijk persoon, mits er geen sprake is van onbehoorlijk gedrag. Bij een vof blijf jezelf als natuurlijk persoon aansprakelijk. Dus bij de rechtsvorm vof kunt u wel zelf aansprakelijk gesteld worden voor bedrijfsverliezen. Echter brengt het hebben van een vof ook voordelen met zich mee. Zo kunt u aanspraak maken op gunstige fiscale voordelen, die een bv niet heeft. Een paar van deze regelingen zijn de kleine ondernemersregeling, de startersaftrek en de ondernemersaftrek. Dit omdat de winst die u maakt, belast wordt.

Wilt u ondernemer worden, maar weet u niet welke rechtsvorm u moet nemen? Neem dan contact op met het team van Bundel. Zij zijn gespecialiseerd in het begeleiden van ondernemers in de weg naar zelfstandig ondernemen.

 

https://bundel.nl/ondernemer-worden/