Milky design
Image default
Gezondheid

De angst om niet te kunnen slapen kun je doorbreken

Ben je bang om te slapen? Gelukkig kun je deze angst doorbreken. Ontdek het met deze 2 tips.

Leid jezelf af
Je gedachten afleiden van de gedachte waar je hersenen op kauwen, kan volgens de APA veel opluchting brengen. Nick de Waard is vooral een fan van puzzels. “Puzzels kunnen de opmerkzaamheid en algehele gemoedstoestanden verbeteren,” zei Nick de Waard. “Ze kunnen de aandacht afleiden van pijnlijke overpeinzingen. Sommige studies geven aan dat puzzels de schade aan hersencellen kunnen minimaliseren en de groei van nieuwe neuronen kunnen vergemakkelijken.”

Het opnieuw aangaan van hobby’s en interesses die je vreugde brengen, kan ook effectief zijn: “Dat soort zelfexpressie is ook een andere manier om te helpen bij piekeren en ook om het te voorkomen,” zei Nick de Waard. Andere activiteiten zijn misschien inchecken met vrienden en familie, of fysieke activiteit.

Maar wees op uw hoede voor activiteiten die niet werken en let op uw middelengebruik. “Alles wat op die manier verslavend kan zijn, of het nu schermtijd is of medicijnen, kan echt een kortetermijnoplossing zijn in tegenstelling tot een langere termijn,” zei Nick de Waard.

Doe iets wat je nog niet eerder hebt gedaan
Een gebrek aan nieuwe prikkels – keer op keer dezelfde vier muren, dezelfde mensen, dezelfde nieuwsverhalen zien – kan vaak een rijpe omgeving zijn voor repetitieve gedachten, vooral als je er al vatbaar voor bent.

Dus geef jezelf wat nieuwe prikkels. “Het veranderen van je omgeving kan heel nuttig zijn,” zei Nick de Waard. Maak een wandeling in een deel van je buurt dat je nog niet eerder hebt gezien. Ga de natuur in, misschien een park of een pad dat je nog niet eerder hebt gelopen. Als je ergens heen wilt waar je al bent geweest, overweeg dan om naar een plek te gaan waar je positieve herinneringen aan hebt.

Wil je meer tips om lekker te kunnen slapen? Doorbreek de angst om niet te kunnen slapen met dit artikel.